zondag 24 april 2011

Dag 4 Etna - Taormina (paasdag 24/04/11)

Het bezoek aan de vulkaan Etna was overweldigend en heeft me vandaag danig naar de keel gegrepen. Ann is op 2.000 m blijven hangen omdat zij de Vesuvius reeds tweemaal heeft bezocht.
Om te beginnen is de vulkaan voor de Sicilianen vrouwelijk en ze noemen haar dan ook "La Signora". Neen mijne heren, niet omdat ze wispelturig is, wel omdat ze vruchtbaar is en nieuw leven geeft. Deze vulkaan bezoeken op Paasdag - dat ook in het teken staat van nieuw leven en wedergeboorte - was dan ook een bijzondere samenloop van het toeval.
En inderdaad, het was een bijna-metafysische ervaring, dat bezoek aan die op één na hoogste vulkaan van Europa (3.323 m). Bovendien is hij de enige in Europa die zo actief is. De vulkaan bestaat uit 4 verschillende kraters en we hebben de hoofdkrater - die uitmondt in de magmatische kamer - tot op 300 m benaderd met aangepaste jeeps. De zwarte asse voelde nog warm aan (na de laatste eruptie) als je de bovenste laag wegschraapte. Op de kratermond van een nevenkrater (500 meter doorsnede) hebben we dan gewandeld. En dit terwijl de zon schitterde in de dikke sneeuw met overal de inktzwarte asse rondom ons heen. Uit de krater steeg een rookpluim op en de stilte van deze 600.000 jarige kolos was tegelijk krachtig en betoverend. Het lijkt dan of je èèn met de kosmos wordt en de nietigheid die je dan ervaart is wel heel intens...
Na de middag hebben w het lieflijk stadje TAORMINA bezocht. Het is een levendig toeristisch badplaatsje met een belangrijke archeologische locatie: het TEATRO GRECO. Het is één van de beroemdste Grieks-Romeinse theaters ter wereld omdat het uitkijk op de baai en een spectaculair zicht geeft op de vulkaan. Omdat het zo een charmant stadje is plannen we opnieuw een bezoek aan dit stadje op onze vrije dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten